Doorgaan naar hoofdcontent

Wat heb ik ge-…? - Deel 14


Yesss, ik was er weer, in het bos, een beginnend groen bos nog wel, en dat zonder jas en met een lief vriendinnetje, wat een feest, heerlijk! Vooraf was dit wel weer even een drempel over qua angst en zelfvertrouwen, vooral omdat het (door allerlei redenen, leuk en niet-leuk) best een tijd geleden was dat ik de deur uit ging. Ik ben gewend dat ik hierin snel stapjes terugzet, daar is weinig voor nodig en hangt aan een dun draadje, maar toch schrik ik er altijd een beetje van als ik het weer aan den lijve (letterlijk) ondervind. Gelukkig bouw ik het de laatste jaren daarna ook redelijk snel weer op en win ik mijn vertrouwen vele malen sneller terug dan daarvoor, de lentewandeling van gisteren is daar een goed voorbeeld van en heeft me helemaal doen opfleuren. Ook was het heel fijn dat ik in de tussentijd ook thuis heb kunnen vertoeven in andere werelden, namelijk door lekker veel te lezen, luisteren, kijken en koken, dus daar heb ik maar weer even een ‘Wat heb ik ge-…?’-blogpost over gemaakt. Lees of scroll dus vooral verder als je nog wat inspiratie zoekt binnen deze categorieën. 


Dit heb ik ge-…


-lezen

[] Ik kom hier nog op terug - Rob Essen 

Dit bijzondere boek waarin tijdreizen op een aardig ‘realistische’ manier centraal staat slingerde me van bijna stoppen tot bijna niet weg kunnen leggen. Vooral het feit dat het veel interessante doordenkers heeft, soepel leest, nieuwsgierigheid oproept en een lekker laagje humor bevat heeft me geboeid doen laten doorlezen ondanks het voor mij niet-aansprekende onderwerp. Het einde is alleen wel echt een behoorlijke domper en brengt mijn beoordeling een heel punt naar beneden. Punt; 6,5. 

[] De afgronden - Pilar Quintana

Een gevoelig, beeldend en mooi geschreven boek over hoe een enig kind tegen de wereld van haar familie / volwassenen aankijkt waarin van alles gebeurd zoals vreemdgaan, depressies en ongelukken. Ik ging van ontroering naar vertedering en van een glimlach naar kippenvel, een toffe leesbelevenis dus. Punt; 8. 

[] Diepdiepblauw - Nikki Dekker

Wat een tof en uniek essay-achtig boek is dit zeg, erg genoten van de vergelijkingen tussen het wel en wee in de onderwaterwereld en menselijke gevoelens en gedragingen rondom liefde en identiteit. Leerzaam, grappig, openhartig, confronterend en verfrissend tegelijk. Punt; 8. 

[] Station Malma - Alex Schulman

Ontzettend genoten van dit prachtig geschreven, indrukwekkende en aangrijpende boek over de nawerking van een traumatische gebeurtenis op de levens van drie generaties vrouwen en hoe zij hun pijn en verlies onbedoeld aan elkaar doorgeven. Al springend tussen deze drie generaties kom je steeds meer en meer te weten over hun levens en hoe deze in elkaar overlopen, waardoor ik steeds maar moeilijk kon stoppen met lezen. Levensecht, diepgaand en doordacht, loved it! Punt; 9. 

[] Kassa 19 - Claire-Louise Bennet 

Dit boek las ik daarentegen maar met moeite uit, jammer, want ik had er door de vele goede recensies veel meer van verwacht. Maar voor mij was dit boek (over hoe iemand zich van kinds af aan ontwikkelt in het lezen van boeken en het schrijven van eigen verhalen) veel te vaag, traag, meanderend en plotloos, al zaten er ook zeker een paar mooie passages in. Punt; 6. 

[] Ik voel me zo - Sabine Klaver 

Erg tof en luchtig lezend boek die het ervaringsverhaal verteld van een jonge psychologe die zelf in therapie gaat, hierdoor krijg je een kijkje vanaf beide kanten in de behandelkamer en dat was erg interessant en voor mij vaak herkenbaar. De meeste informatieve stukjes die er ook best veel inzitten vertelden mij persoonlijk weinig nieuws maar heb ik wel nog nooit zo bondig en helder uitgelegd gezien. Punt; 7,5. 

[] Op het allerlaatste moment - Claire Keegan

Wat blijft dit toch een topschrijfster, al haar boeken voelen een beetje als cadeautjes, heel jammer dat ze niet een stuk dikker zijn. Ook dit boek (de minste tot nu toe vind ik) met drie korte verhalen over liefde en verraad las weer als een trein en was erg scherpzinnig en meeslepend. Punt; 7,5.

[] De beesten - Gijs Wilbrink 

Toen ik de achterflap van dit boek las sprak het me echt totaal niet aan, maar omdat er zoveel lovende recensies over geschreven zijn gaf ik het toch maar een kans. Na een paar hoofdstukken was ik alleen nog steeds niet overtuigd en legde het zelfs bijna weg, maar ik ben blij dat ik dat toch niet gedaan heb want snel daarna pakte het verhaal me alsnog helemaal. Het gaat onder andere over een activistische dochter uit een problematische familie in de Achterhoek die op zoek gaat naar haar verdwenen vader en zo achter een schokkend familiegeheim komt. De opbouw en karakteromschrijvingen zijn vooral erg goed en als je eenmaal gewend bent aan het rauwe randje, maakt dat het juist heel mooi. Zeker het proberen waard dus, ook als je vooraf wat weerstand voelt. Punt; 7,5. 

[] Gemeengoed - Ann Patchett

Dit boek dat een tijdsbestek van vijftig jaar beslaat laat zien hoe één bepalend moment (twee getrouwde ouders worden verliefd op elkaar tijdens een feestje) de levens van vier volwassenen en zes kinderen voor altijd heeft veranderd. Ik vond het erg boeiend om te lezen maar soms ook wat verwarrend door de vele personages, dat waren er net iets té veel wat mij betreft. Wederom een prima middenmoter met een prettige schrijfstijl en verrassende wendingen. Punt; 7,5. 

[] Kamers antikamers - Niña Weijers 

Een mooi maar moeilijk boek over keuzes maken in liefde en vriendschap vond ik dit, mooi door de diepzinnige kijk op het leven en moeilijk doordat ik niet altijd meteen doorhad over wie het wanneer ging en je constant je volle concentratie nodig hebt. Het heeft echt prachtige alinea’s die ik soms zelfs meermaals herlas, maar deze samen maakten helaas niet echt een goedlopend boek. Punt; 7. 

[] De vergeting - Daan Heerma van Voss

Een bijzondere belevenis was dit autobiografische boek over een jonge man die voor een paar uur zijn geheugen helemaal kwijt is en dit daarna gaat onderzoeken en uitdiepen, met vlagen erg interessant en mooi verwoord, vooral het begin, maar veel vaker vooral erg vaag en van de hak op de tak. Punt; 6. 

[] Een koffer vol citroenen - Hassnae Bouazza

Wow, dit boek over een Marokkaanse vrouw die haar moeder onverwacht verliest en haar beginnend rouwproces en herinneringen deelt kwam wel even bij me binnen zeggen zeg. Prachtig geschreven, heel echt en tastbaar, maar ook heel emotioneel rakend waardoor ik er meermaals een brok van in mijn keel kreeg. Punt; 8,5. 

[] Naar Lillehammer - Vonne van der Meer 

Lekker licht geschreven boek (ondanks zwaardere onderliggende onderwerpen als mensenhandel en prostitutie) over een vrouw die zich onverwacht moet ontfermen over een klein kind en daar heel erg gehecht aan raakt was dit. Ik had het in no-time uit, perfect voor tussendoor als je even wat anders wilt dus. Punt; 7. 




-luisterd 

Eerste persoon enkelvoud - Haruki Murakami 

De vertelstijl van deze Japanse schrijver vind ik altijd fantastisch mooi en fijn, heel beeldend, echt, vloeiend, fantasievol, ritmisch en rijk. Ook in deze diverse korte verhalen kwam dat steeds weer erg goed tot zijn recht, en ookal spraken lang niet alle verhalen me evenveel aan, ze waren soms een beetje te filosofisch naar mijn smaak, was het toch mooi genoeg om naar te blijven luisteren, al denk ik dat lezen in dit geval passender was geweest. Punt; 7. 

Het hele dorp wist het - Rinke Verkerk

Een waargebeurd journalistisch maar tegelijkertijd ook erg persoonlijk verhaal over seksueel misbruik in huiselijke king waarin de schrijfster vanuit allerlei perspectieven naar het misbruik van een oud-klasgenootje kijkt. Ook naar die van de omstanders, het dorp, en ze laat daarbij heel treffend zien hoe juist daar vaak een tweede trauma ontstaat. Het is met heel veel liefde en zorg geschreven, fijn voorgelezen en schudt hopelijk veel mensen wakker. Punt; 8. 

Shampoo - Bert Moerman 

Niet verwacht, maar wat een fijn luisterboek over een familie die een succesvol shampoobedrijf bezit was dit, vooral de drie stemmen voor de drie hoofdpersonages (vader, zoon, dochter) waren een leuke meerwaarde en de opbouw waarin je vanuit deze drie belevingen steeds iets meer te weten komt over het verleden en het overlijden van de moeder hield het boeiend. Punt; 7,5. 

Wij leugenaars - E. Lockhart

Dit young-adult boek over perikelen en geheimen binnen een rijke familie was een tijd terug een grote hype op TikTok, dus toen ik hem tussen de luisterboeken in de bibliotheekapp zag staan besloot ik het ook maar eens een kans te geven. En het is inderdaad een tof boek met een spannende opbouw, verrassend einde en een hele prettige schrijf/vertelstijl, zeker ook voor volwassenen. Ik vond er wel net wat te veel bijpersonages in voorkomen en sommige passages waren wat te uitgesmeerd, maar alsnog heb ik het met veel plezier geluisterd. Punt; 7,5. 

De vrouw van mijn vader - Hadassah de Boer 

Wat een fijn en mooi autobiografisch luisterboek over het omgaan met dementerende (stief)ouders en bijbehorende familiedynamieken is dit zeg, echt een luisteraanrader, ik denk al helemaal als je hier zelf van dichtbij mee te maken hebt (gehad). Heel eerlijk, heel open, heel compleet, heel liefdevol en zeker niet zwaarmoedig. Punt; 8. 

Schaduwspits - Podcast 

In deze dynamische podcast (gemaakt door drie queer sportverslaggevers) wordt onderzocht waarom het zo moeilijk is om uit de kast te komen in de voetbalwereld en waarom dit dus nauwelijks gebeurd. Vanuit allerlei invalshoeken wordt hier openlijk en respectvol naar gekeken en veelvuldig over geïnterviewd, wat het erg rijk, vlot en interessant maakt. Ik vloog dan ook door de afleveringen heen en ben erg benieuwd naar het vervolg wat er binnenkort aankomt. Punt; 8. 

Mina en Mevrouw - Podcast 

Wat een ontzettend goede podcast van Maartje Duin over haar familiegeschiedenis was dit weer zeg, chapeau! Deze keer onderzoekt ze zeer grondig, uitgebreid en eerlijk de relatie tussen haar overgrootmoeder en trouwe dienstbode Mina wiens levens vijftig jaar lang innig met elkaar verstrengeld waren. Er komen zowel grote wringende thema’s aan bod als intieme inkijkjes door bijvoorbeeld mooie dagboekfragmenten. Een parel van een podcast die je aan het denken zet. Punt; 9. 




-keken

() The Bear - Disney+

Omdat deze serie (over een chaotische keuken van een bijna failliet eetcafé waarin zich veel persoonlijk leed afspeelt) online in zo ongeveer alle top10-lijstjes wel voorkomt maar ik er in reallife nog nooit iemand over gehoord had, besloot ik het maar eens te gaan kijken. En inderdaad, wat een ontzettend goed gemaakte en gelaagde serie is dit zeg! Heel puur en geweldig geacteerd, ik weet niet of het in mijn persoonlijke top tien komt, maar ik baalde wel echt dat het na acht afleveringen al afgelopen was. Punt; 8,5. 

() Gipsgeheimen - NPO YouTube

Deze toffe korte docuserie waarin Dook van Dijk een respectvol kijkje neemt in de gipsfetisj-community nadat hij daar zelf door een gebroken been onbedoeld in terecht kwam, vond ik erg de moeite waard en boeiend om te kijken. Het is erg integer gemaakt met een artistiek randje en heeft een lekker tempo. Punt; 7. 

() Het jaar van Fortuyn - NPO 

Geen idee waarom, maar ineens trok het me heel erg aan om deze serie toch maar eens te gaan kijken ondanks dat hij me voorheen juist totaal niet aansprak, en daar heb ik geen spijt van, wat een toffe Nederlandse serie zeg! Ik heb vooral erg genoten van hoe goed de rollen van Pim Fortuyn en Ad Melkert vertolkt werden en hoe mooi alle verschillende perspectieven door elkaar heen liepen. De moeite waard om een kans te geven wat mij betreft dus. Punt; 7,5.  

() Budding humans - NPO

Deze Noorse documentaire waarin ze een jaar lang twee tweejarige vriendjes volgen op een kinderdagverblijf is echt een snoepje als je geïnteresseerd bent in de belevingswereld van kleine kinderen. Je ziet liefde, kattenkwaad, tranen, frustratie, plagen, lachen, afscheid nemen en weerzien op een hele kalme maar pure manier en daar heb ik erg van genoten. Ik miste soms wel een informatieve en verdiepende voice-over, maar anderzijds was het ontbreken hiervan misschien ook juist wel de kracht. Punt; 8. 

() One day - Netflix 

Deze hitserie over twee jonge mensen die jarenlang om elkaar heen blijven draaien en ik op social media echt overal voorbij zag komen viel mij persoonlijk eerlijk gezegd behoorlijk tegen. Ja, het is een erg mooi verhaal in een tof jasje en ik vloog door de afleveringen heen, maar de beide hoofdpersonages raakten me gewoon niet echt waardoor het toch ook een beetje vlak bleef. Punt; 7. 

() After life - Netflix 

Deze serie over een chagrijnige man die net zijn grote liefde verloren heeft vond ik zo voor tussendoor best vermakelijk, maar het was helemaal prima dat het maar zes afleveringen waren. Het kaart zwaardere onderwerpen luchtig aan en er zaten mooi in beeld gebrachte boodschappen in, maar ik vond het ook vaak wel erg clichématig. Punt; 6,5.

() Anatomy of a fall - Prime Video 

Genoten van deze mooie diepzinnige arthousefilm met vooral fantastische acteurs en erg een integrerende verhaallijn over het onderzoek naar de dood (zelfmoord of moord) van een echtgenoot en vader. Het nam me van begin tot eind helemaal mee door alle wendingen en invalshoeken en hield me ook daarna nog bezig, echt een aanrader! Punt; 8,5. 

() Joodse raad - NPO 

Wow, slik, niet verwacht van een Nederlandse dramaserie maar wat een indrukwekkende en binnenkomende serie over de Joodse Raad (gezien vanuit verschillende personages en perspectieven) in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog is dit zeg, het bezorgde me meermaals kippenvel of een brok in mijn keel. Punt; 8. 

() Behind the scenes van De Mol - Goplay

Voor alle medefans van de Belgische ‘Wie is de Mol’ (momenteel te zien op de NPO) kan ik de wekelijkse behind the scenes erg aanraden, je proeft de sfeer in de groep zo nog beter en ziet onder andere hoeveel werk sommige opdrachten zijn. Punt; 7,5. 

() Art Infinitus - Instagram 

Ik wilde dit kunstaccount op Instagram waarbij er prachtige schilderijen voorbij komen graag tippen en bedacht me dat dit eigenlijk prima binnen deze categorie past. Ik volg al jaren meerdere accounts rondom kunst, maar ik vind de selectie die hierop te zien is er meestal echt bovenuit springen en mijn oog blijft er vaak langer op hangen dan op andere posts. Heel smaakgevoelig natuurlijk, maar volg het zeker eens een tijdje op proef. Punt; 8. 




-proefd

<> Plantaardige Plakken Chili - AH Terra 

De gewone basic Goudse plakken van deze lijn koop ik regelmatig door de goede prijs-kwaliteit-smaak-verhouding en ook die met fenegriek en tomaat-oregano vind ik niet verkeerd, dus toen ik deze pittige variant voorbij zag komen wilde ik die natuurlijk ook wel eens proberen. En pittig is hij zeker, maar niet het soort pittig waar ik persoonlijk van houd en die ik lekker vind in combinatie met kaas en de gerechten die ik daarmee maak. Niet mijn ding dus, maar ik kan me heel goed voorstellen dat anderen juist wel fan zijn. Punt; 6.

<> Cordon Blij - De Vegetarische Slager 

De Vegetarische Slager doet het weer hoor, een super geslaagde diervriendelijke variant van een vleesklassieker maken, een cordon bleu dit keer, iets wat als kind één van mijn lievelingsvleesjes was en naar die tijd bracht het me dan ook meteen terug. Hij is lekker crunchy van buiten en mals van binnen, de kaas is één van de betere vegan smeltkazen die ik ken en de ‘ham’ geeft het een extra smaak- en structuurlaag. Eén van deze twee is wel echt wat te zout, maar dat mag de pret niet drukken, de prijs (zonder 1+1 gratis aanbieding) doet dat trouwens wel. Punt; 8,5.

<> Leckerbekje - De Vegetarische Slager 

Ook naar hun andere nieuwe product, een lekkerbekje, was ik razend benieuwd en proefde ik dan ook meteen de dag daarna. En ook die is geweldig, de beste plantaardige vis/kibbelingachtige smaak die ik tot nu toe proefde (zonder er zelf kibbelingkruiden aan toe te voegen) en ook de structuur is goed, vooral het krokante laagje is heerlijk! De zachte malse binnenkant an sich ook, maar deze vind ik in verhouding wel echt veel te dun voor een lekkerbekje, twee of drie keer zo dik laat de malsigheid veel beter tot zijn recht komen denk ik. Punt; 8. 

<> Plantbased egg - Plant B

Wat een veelzijdig en super gemakkelijk product is dit zeg! Ik gebruikte het om scrambled eggs mee te maken en dat lukte qua structuur nog nooit eerder zo goed met een eivervanger, maar je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken als je een taart of pannenkoeken bakt. Het is kant en klaar, dus je hoeft er in principe zelf niets meer aan toe te voegen, net als bij een kippenei. Aan mijn scrambled eggs voegde ik zelf nog wel wat kala namak toe voor een betere eismaak, want die mist wel een beetje. Punt; 8,5. 

<> Crème fraîche plantaardig - AH Terra 

Ik miste de haverfraîche van Albert Heijn al een hele tijd en dus was ik blij toen ik zag dat deze hiervoor in de plaats gekomen was, en hoera, hij is nog beter ook, vooral qua structuur. Ik vind hem koud qua smaak wel meer richting zure room gaan (wat eigenlijk juist erg lekker is) en warm smelt/bindt deze variant op basis van kokos veel romiger. Ook is de smaak nog steeds neutraal genoeg om er zelf nog alle kanten mee uit te kunnen, ideaal! Punt; 9. 

<> Kneed en klaar peulgehakt klassiek - Verstegen

Je ziet ze steeds vaker, zakjes met een soort poeder waar je zelf in een handomdraai je vleesopvolgers mee kunt maken, ideaal om zelf je portiegrootte te bepalen en in deze vorm natuurlijk erg lang houdbaar, het proberen waard wat mij betreft dus. Er valt van dit merk te kiezen uit balletjes, hamburgers en gehakt, allen in diverse smaken, en omdat ik iets met gehakt al een tijdje niet gegeten had besloot ik voor die te gaan. En dat viel helemaal niet tegen; zo gemaakt, lekkere bite, prima smaak (misschien een beetje saai maar lang leve kruiden en specerijen) en goed te bakken. Nu erg benieuwd naar de balletjes! Punt; 7,5. 

<> Zwarte kikkererwten - Bonduelle 

Ik eet graag en regelmatig kikkererwten, maar van zwarte had ik echt nog nooit gehoord, proeven dus! Naast de kleur vind ik ze niet heel veel verschil hebben met gewone kikkererwten (van dit merk), ze zijn alleen ietsje steviger en net een tikkeltje voller en nootachtiger van smaak. Vooral een toevoeging qua looks dus wat mij betreft, al ziet iets zwarts niet in elk gerecht er per se heel smaakvol uit. Punt; 7,5. 




Dit waren mijn reviews weer voor deze keer, wellicht zit er iets voor je tussen wat het lezen, luisteren, kijken of proeven waard is, en mocht je in één van deze categorieën een tip voor mij hebben, laat het me dan zéker even weten, ook als je iets geprobeerd hebt door deze (of een andere) beoordelingsblogpost trouwens, vind ik erg leuk!


Liefs Laura





Reacties

Populaire posts van deze blog

Welkom op mijn blog!

Wat ontzettend leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog, van harte welkom! Mijn naam is Laura, 35 jaar en ik ben woonachtig in het mooie Brabant. Het meest gelukkig word ik van wandelen in de natuur, tijd doorbrengen met dierbaren, lezen, plantaardig kokkerellen en creatief bezig zijn op allerlei andere vlakken, waaronder schrijven. Al zolang als ik me kan herinneren vind ik het heerlijk om te schrijven. Als kind schreef heb ik honderden fantasieverhalen, had ik diverse penvriendinnen door heel Nederland en schreef ook vaak lange brieven naar vriendinnetjes of familie, heb ik altijd een ‘dagboek’ gehad (nog steeds) en schrijfopdrachten op school waren mijn ultieme favoriet.  Sinds mijn chronisch ziekzijn (2015) heb ik mijn passie voor het schrijven meer dan ooit weer herontdekt, op allerlei manieren. Ongeveer vier jaar geleden (2017) ben ik begonnen met het openbaar schrijven van mijn hersenspinsels op Instagram. Vooral voor mezelf, als een soort verwerking en uitlaatklepje. Maar

Dag Eikenboom!

Juni 2019 Nou, dat was het dan. Mijn reis bij de Eikenboom in Zeist zit er helemaal op. Een jaar geleden begon dit ‘grote avontuur’ en liep er een heel andere Laura naar binnen dan die er vandaag voor de laatste keer naar buiten liep. Wat een one of a kind jaar was dit! Een pittig jaar waarin ik niet te beschrijven veel heb meegemaakt. Eén van de belangrijkste dingen hiervan is dat ik weer een heel stuk meer vertrouwen in mijn lichaam heb gekregen. Dat was ik namelijk totaal kwijt na al die jaren met steeds meer klachten, pijn, uitval en bijbehorende onderzoeken en behandelingen. Dat vertrouwen reikt ook zeker verder dan alleen mijn lichaam, want ook in de toekomst en in mezelf heb ik een stukje meer vertrouwen gekregen. En dat voelt fijn. Ik heb mijn beperkingen, klachten en grenzen beter leren kennen en accepteren, al blíj́ft dat laatste heel moeilijk en frustrerend. Nee, ik ben er nog lang niet, maar ik ben wel weer onderweg, en dat was een jaar geleden heel anders. De bijzondere ti

Verhuisblog 2; Het ontwerp

Het definitieve ontwerp voor mijn nieuwe huisje is af en het is zo ontzettend gaaf geworden, ik kan mijn geluk niet op, wat een droom! Na een aantal puzzel- en aanpassingsrondes met de architect kreeg ik twee weken terug de uiteindelijke tekeningen te zien en weet ik nu dus ‘precies’ hoe ik over een jaar kom te wonen, want zoals je in de eerste blogpost van deze rubriek kon lezen, kan ik eindelijk terugverhuizen naar Oirschot, naar een mantelzorgwoning op het (nieuwe) erf van mijn ouders. Mocht je deze blogpost gemist hebben en meer willen weten over het hoe en wat, scroll dan vooral even terug op de homepage. Vandaag neem ik jullie al schrijvend mee door de plattegronden, bouwtekeningen plus twee prachtige 3D-sfeerimpressies, en vertel ik alles over mijn keuzes en gedachten daarbij. Lees je mee? Mijn huisje is onderdeel van een groot bijgebouw met daarin nog drie andere functies, namelijk een carport voor de auto’s van mijn ouders, een tweede wat kleinere mantelzorgwoning voor mijn om