Nu het toch echt overduidelijk herfst is - mijn absolute lievelingsseizoen qua groente - mag een verrassende en verwarmende herfstachtige graai uit mijn vegan GroenteGelukjesGrabbelton natuurlijk niet ontbreken. Voor mij is de pompoen de opperkoning van dit smaakvolle seizoen, op de voet gevolgd door de pastinaak en crunchy spruitjes, genieten genieten genieten! Echter zijn alledrie deze lievelingetjes al aardig vaak aan bod geweest in deze rubriek (klik even op de vorige grabbelton voor een handig totaaloverzicht met doorkliklinkjes) en ik wil wel graag wat ‘nieuws’ brengen. Na even te hebben gescrold door mijn foodfotofeed op mijn telefoon, viel het me op dat ik de laatste paar herfstweken weer veel meer verslingerd ben aan diverse pureetjes. Dus hee, holadiejee, laten we daar eens een GroenteGelukjesGrabbelton aan wijden. Why not? Het is namelijk lang niet zo saai - aka een kwak op je bord en klaar - als het lijkt, oh nee nee, je kunt er juist mega veel mee en dat hoeft zeker niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Dus, laat je lekker inspireren in deze plantaardige post met in de glanzende herfsthoofdrol;
*Doperwten-, pastinaak- en pompoenpuree*
Ik heb ervoor gekozen om mijn drie favoriete en daardoor meest gemaakte pureetjes te belichten, maar alles wat je hieronder ziet en leest zou net zo goed met bijvoorbeeld (zoete) aardappel, broccoli, knolselderij, kikkererwten/bonen, wortel en ga zo maar door gemaakt kunnen worden. Doe vooral je ding! Ik hou persoonlijk wel van een zoetje in mijn puree dus vandaar dat pompoen, pastinaak en doperwt bij mij aan top staan en het meest gegeten worden. Ik heb er nu ik dit schrijf in ieder geval alweer meteen mega veel zin in, en ik hoop jij na het lezen van deze elfde GroenteGelukjesGrabbelton ook.
Hoe maak je het en welke variaties zijn er?
Ik denk dat iedereen in de basis wel weet hoe je puree maakt, al is het maar als babyvoeding haha, maar voor de zekerheid zal ik mijn manier toch even kort beschrijven. Ik stoom de groente beetgaar in een pan met stoomopzetgedeelte (topding!) en wat zout in het water. Vaak stoom ik ook wat tenen knoflook of bijvoorbeeld stukjes verse gember of takjes kruiden mee. Als de groente, in dit geval dus pompoen, geschilde pastinaak of doperwten (vers of diepvries) lekker zacht zijn kiep ik alles over in een pan of schaal en ga aan de slag met mijn staafmixer. (Funfact; dit is nog steeds dezelfde staafmixer als waarmee mijn moeder mijn allereerste groentehapjes maakte.) Ook de gestoomde knoflook of gember pureer ik altijd mee, net zoals een paar lepels van iets romigs. Denk hierbij onder andere aan kwark, melk, room, haverfraîche of geraspte/kruiden-/heksen-/roomkaas, allemaal plantaardig uiteraard, de keuze hierin rijst tegenwoordig echt de pan uit; love it om alles te proberen! Jij ook?
Daarna spatel ik er, naast peper en zout, ook altijd nog diverse kruiden doorheen waar ik op dat moment zin in heb. Een voorbeeldtip is de combi van pompoenpuree met kaneel-gember-kurkuma, pastinaakpuree met marjoraan-uipoeder-laos en doperwtenpuree met (verse) bieslook-tuinkers-knoflook2.0-oregano. Goed op smaak brengen is echt key. Naast dat ik altijd afwissel in het toevoegen van kruiden en smaken - ik eet zelden precies twee keer hetzelfde - doe ik dit ook met de structuur, soms heb ik namelijk zin in wat meer bite of crunch. Dit voeg ik toe door bijvoorbeeld geroosterde cashewnoten, sesamzaadjes of pijnboompitjes er doorheen te spatelen of er overheen te strooien. Ook een crunchy bakje (van bijvoorbeeld fijngesneden sjalot en puntpaprika), geroosterde kikkererwten, krokante miniblokjes van dezelfde groente als de puree, quinoa of rauwe (punt)paprikasnippers voeg ik er regelmatig aan toe. En natuurlijk kun je ook mix-en-matchen door de puree van meer dan één groente te maken, zo is pompoen en pastinaak samen als puree ook super lekker. Of doperwt en broccoli, pompoen en zoete aardappel, pastinaak en wortel, enzovoort enzovoort.
Variaties zijn er dus echt in overvloed zoals je leest, op allerlei manieren is een simpele puree in een handomdraai te upgraden en aan te passen naar je persoonlijke smaak, trek en zin van de dag.
Hoe gebruik, serveer en eet je het vervolgens?
Wanneer je je puree hebt zoals je hem lekker vindt, raad ik je aan om nog net even een stapje verder te gaan dan het direct uit de pan als een homp te serveren op je bord. Ook hartstikke lekker hoor, maar er kan zoveel meer. En ook dat hoeft wederom niet eens zo heel veel meer tijd en moeite te kosten, geloof mij, het is vooral een kwestie van omdenken, durven uitproberen en jezelf net wat meer gunnen dan de standaard. Eten mag best een feestje zijn, ook doordeweeks. Hieronder som ik kort een aantal gemakkelijke en lekkere voorbeelden op die het proberen en proeven zeker eens waard zijn;
- Vullen maar! Puree leent zich uitstekend om een andere groente mee te vullen, denk hierbij aan courgettes, aubergines (zowel horizontaal als verticaal), punt-, gewone èn snoeppaprika’s, pompoen(tjes), romaine slaschuitjes en portobello’s. En vergeet vervolgens ook zeker niet om wat ‘toppings’ toe te voegen voor een nog groter smaakfeestje. In de foodfotogalerij hieronder zie je hier vele verrukkelijke voorbeelden van. Yummy!
- Toast(jes), pizza’s en wraps. Naast een andere groente ermee vullen, kun je puree ook super goed gebruiken als ‘smeersel’, onder andere door het als basis op je pizzabodem, wraps, bladerdeeg of brood te gebruiken. Maar zoals je al eerder kon lezen in deze rubriek, lenen groente zich hier ook prima voor; pompoentoastjes, auberginebroodjes, knolselderijpizza’s, slawraps en ga zo maar door.
- Saus. Wanneer je je puree net wat dunner of smeuïger maakt (door bijvoorbeeld wat meer vocht of ‘zuivel’ toe toe te voegen) is het in een handomdraai ineens een gezonde saus voor bijvoorbeeld je pasta, lasagne, rijst of wokpannetje.
- Buddha bowl. Gewoon even een kom vullen met allemaal lekkere (groente)goodies - ideaal voor restjes, moet-op-jes en kliekjesdag - en dit alles lekker royaal dippen in je puree. Comfortfood to the max!
- Ovenschotel / traybake. Vervang de aardappelpuree die je in de meeste ovenschotels vindt eens door één van bovenstaande purees. Ik vind het vooral heerlijk als bovenlaag met extra plantaardige kaas erdoor/erover zodat er een lekkere korst ontstaat, maar ook flinke dotten tussen een traybake is smullen geblazen.
- Cake, taart, bananenbrood en muffins. Jaja, dit kan echt, er is namelijk (veel) meer mogelijk dan alleen de welbekende worteltjestaart. Een paar lepels puree door het beslag van een baksel en het geeft het naast kleur ook extra smaak (en vitaminen). Google het vooral eens als je graag bakt, er zijn echt zoooveel mogelijkheden. Ook gebruik ik pompoenpuree bijvoorbeeld wel eens door mijn warme pumpkinspice havermoutontbijtje. Hmmm!
Omdat een foto vaak veel meer zegt en inspireert dan honderdduizend woorden - bij mij ieder geval wel - volgt hieronder een uitgebreide fingerlickinggood foodfotogalerij waarin je al bovenstaande puree-ideetjes voorbij komen. Ik hoop van harte dat er iets tussenzit wat je het proberen een keertje waard vindt deze herfst. Daarnaast hoop ik dat ik je in deze elfde GroenteGelukjesGrabbelton ook in algemenere zin weer (een ieniemini beetje) heb kunnen enthousiasmeren, motiveren en inspireren om vaker standaard plantaardig/vegan te koken en eten - of daar in ieder geval een zaadje voor geplant te hebben - en dat ik je wederom laagdrempelig heb kunnen laten zien dat de geweldige gelukzalige groentewereld zoooveel groter, rijker, leuker, gemakkelijker èn vooral lekkerder is dan je denkt. Ikzelf ervaar mijn maaltijden - zowel het bedenken, bereiden en opsmullen ervan - in ieder geval elke dag weer als (over)heerlijke hoogtepuntjes en dat gun ik iedereen.
Heb je vragen, wil je meer, specifiekere of aanvullende tips, plantaardige aanraders of heb je andere vraagtekens, stuur me gerust een DM via Instagram (@l.i.e.f.s.l.a.u.r.a), waar ik ook regelmatig story’s van mijn eten plaats.
Geniet, smul en smikkel van de herfst allemaal!
Liefs Laura
Reacties
Een reactie posten