In deze zesde GroenteGelukjesGrabbelton laat ik niet één specifieke groente met al haar mogelijkheden shinen in de spotlights, maar een soort trucje, techniek of zogenaamde ‘hack’ die toegepast kan worden op meerdere groente. Met liefde vertel ik je in deze blogpost namelijk hoe je bijvoorbeeld een aubergine, knolselderij of pompoen snel en gemakkelijk omtovert tot gezonde (èn super lekkere) feest- en fastfood; Pizzaatjes en toastjes!
Eigenlijk zijn alle groente die ronde vormen hebben en/of waar je stevige plakken van kunt snijden geschikt hiervoor, want dat is namelijk zo ongeveer het enige wat je hoeft te doen! Ik eet het zelf zeker eens per week en gebruik hiervoor het liefst de volgende groente;
- Aubergine en courgette; zowel horizontaal (in plakken) en verticaal (in rondjes) gesneden.
- Knolselderij en koolraap; geschild en in ronde plakken gesneden.
- Pompoen; zowel gewone pompoenen (plakken van de onder-, boven-, en zijkanten of dwars doormidden voor donuts/ringen) als flespompoenen (horizontaal en verticaal gesneden)
- Portobello’s (snijden niet eens nodig)
- Pastinaak; geschild en in zowel horizontale plakken als verticale rondjes gesneden.
Want een pizza is natuurlijk pas echt smullen als er ook van alles op de bodem ligt, net zoals een toastje pas lekker wordt met rijkelijk beleg erop. Dus tijd voor een lijstje toffe toppings!
- Je eigen good old tomatensaus met (vegan) kaas on top. Gewoon de rode saus die je al honderd keer gemaakt hebt voor gewone pizza’s en pasta’s. Of kant-en-klaar uit een potje, ook helemaal prima. En natuurlijk lekker versieren/beleggen met wat je ook graag op een gewone pizza eet.
- Erwtsaus/purree. Eén van mijn favorieten deze groene goodness. Doperwten even kort stomen samen met wat teentjes knoflook en dan pureren met een beetje (plantaardige) room, crème fraîche, (geiten)kaas en kruiden/specerijen naar smaak. Yum!
- Pompoensaus/purree. Pompoen blijft mijn kampioen dus ook als saus of op pizzaatjes of toastjes. Wederom eerst even zacht stomen (eventueel met knoflook) en vervolgens ook pureren met een beetje (plantaardige) room, crème fraîche, (geiten)kaas, kruiden/specerijen. Probeer ook zeker eens kaneel als je van pumpkinspice houdt. En tegenwoordig is pompoensaus ook kant en klaar verkrijgbaar zag ik.
- Pastinaaksaus/purree. Same story als hierboven, met name in de herfst en winter is dit een toppertje.
- Overige-groente-sauzen. Naast mijn vier meeste gegeten sauzen hierboven kun je natuurlijk van nog veel meer groente een saus of purree maken, het is maar net wat je lekker vindt en waar je zin in hebt, bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, zoete aardappel, geroosterde paprika, enz. Daarnaast zijn er ook tientallen variaties aan sauzen in potjes te koop mocht je minder tijd (of zin) hebben.
- Hummus en spreads. In de supermarkten en speciaalzaakjes zijn er vandaag de dag enorm veel lekkere (groente)spreads en hummusvarianten verkrijgbaar. En al blijft zelf maken natuurlijk het allerlekkerste (zeker bij hummus), is een kijkje nemen in dit schap zeker de moeite waard, is het niet voor deze groentetoastjes dan wel voor op je gewone toastjes, boterham, cracker, stokbrood, als dip of voor in een salade. Ik ben zelf onder andere erg fan van esfenaj, rode biethummus, muhammara, baba ganoush, yazzara, pesto, tapenade, plantaardige filet americain, cashewspread, avocadospread, haverspread, enzovoort enzovoort. Durf zeker ook eens zoiets mee te nemen in plaats van je vertrouwde eiersalade en kruidenkaas.
- Woktopping. Wat ik vaak bovenop deze pizzaatjes/toastjes doe (reeds besmeerd met een bovenstaande saus of spread) is een klein wokje. Bijvoorbeeld met oesterzwammen, shii-takes, puntpaprika, sjalot, kikkererwten, courgetti, kipstuckjes, tempeh, scrumbled tofu, gehackt(balletjes), worstschijfjes of andere vleesvervangers. Het is maar net wat er in mijn koelkast ligt, waar ik zin in heb en in wat voor creatieve bui ik ben, maar het eten op toastjes of pizzaatjes maakt het sowieso extra leuk en lekker.
- (Plantaardige) geraspte kaas hoort ook zeker in dit lijstje thuis, want vooral een pizza is natuurlijk pas compleet met een flinke laag geraspte kaas on top. En ja, dit kan ook prima plantaardig.
- Versiersels. Bovenop de saus, spread (of wok) versier ik de boel ook nog graag met wat extraatjes, dat zie je in de foodfotogalerij hieronder vast wel terug. Dit is extra feestelijk voor het oog maar ook zeker voor de smaak en (eet)beleving. Denk bijvoorbeeld aan ui- en paprikaringen, olijven, snoeptomaatjes, aspergetips, bosui, geroosterde pijnboompitjes/cashews/kikkererwten, champignons en verse kruiden. Maak er zo een foodfeestje van en hang je eigen lekkerste slingers op.
De keuze en variatiemogelijkheden zijn dus weer eens reuze; voor ieders smaak veel wils. Dat is ook waarom ik dit soort pizzaatjes en toastjes bijna elke week wel eet, het is elke keer toch weer anders (van een tikkeltje anders tot compleet anders) door alle creatieve mogelijkheden en bijna oneindige combinaties die er mogelijk zijn. Love it, lekker it!
Het is daarnaast erg gezellig en leuk (ook zeker met kinderen) om het ‘opbouwen’ en beleggen van je pizzaatjes en toastjes samen aan de eettafel, tijdens het bbq-en of het borrelen te doen, ze hoeven daarna namelijk niet per se nog terug in de oven of op de grill. Het nieuwe gourmetten? Soms is het wel extra lekker om ze even terug de oven in te doen (of op de grill / in de pan), zeker voor de eventuele ‘kaas’ on top, plus dat het allemaal samen nog even goed kan doorwarmen.
Al met al draait het allemaal om mix-en-matchen naar je eigen wensen en smaak, dus doe vooral je eigen ding. En durf! Dat is ook hetgeen wat aan het einde van deze blogpost bovenal mijn nummer één advies en tip is; probeer en experimenteer er gewoon eens lekker op los. Binnen of wellicht buiten je veilige kook- en smaakzone, heel erg fout kan het niet gaan als je weet wat je lekker vindt. En gaat het wel fout; so what? Ik hoop je met deze zesde GroenteGelukjesGrabbelton hierbij in ieder geval een inspirerend duwtje in de rug te hebben mogen geven. Laat het me dan ook zeker weten als het zo is, als je iets gaat proberen, maar ook als je vragen of hulp nodig hebt, vind ik echt mega leuk.
Smakelijk eten alvast, heb leuke foodfeestjes de komende tijd en geniet van al het lekkers dat de natuur ons geeft!
Liefs Laura
*Omdat een beeld nou eenmaal veel meer zegt en inspireert dan duizend woorden, sluit ik ook deze GroenteGelukjesGrabbelton weer af met een foodfotogalerij waarin je diverse van bovengenoemde mix-en-match-opties terugziet. En ben je benieuwd naar andere creaties die zeker weten nog gaan volgen, volg me dan vooral op Instagram @l.i.e.f.s.l.a.u.r.a, daar post ik in mijn story’s regelmatig foto’s van mijn avondeten.
Reacties
Een reactie posten