Doorgaan naar hoofdcontent

GroenteGelukjesGrabbelton #6 Pizzaatjes & Toastjes



Het is weer de hoogste tijd voor een lekkere graai uit mijn GroenteGelukjesGrabbelton, de plantaardige creatieve ideeënbus in mijn hoofd die boordevol overheerlijke verrassende groentegelukjes zit. Ook deze keer hoop ik je te mogen inspireren, motiveren en enthousiasmeren (al is het maar een vleugje) om wat vaker plantaardig te koken en hoop ik je weer een verrassende glimp te laten zien van de geweldige gelukzalige groentewereld. Een wonderlijke wereld die zoooveel groter, rijker, verrassender, leuker èn vooral lekkerder is dan je denkt.

In deze zesde GroenteGelukjesGrabbelton laat ik niet één specifieke groente met al haar mogelijkheden shinen in de spotlights, maar een soort trucje, techniek of zogenaamde ‘hack’ die toegepast kan worden op meerdere groente. Met liefde vertel ik je in deze blogpost namelijk hoe je bijvoorbeeld een aubergine, knolselderij of pompoen snel en gemakkelijk omtovert tot gezonde (èn super lekkere) feest- en fastfood; Pizzaatjes en toastjes!


 

Aardig wat groente zijn niet alleen geschikt om òp een pizza of òp toastjes te doen, maar ook om er in een handomdraai kleine pizzabodems en toastjes van te maken. Erg leuk om te doen, erg lekker, erg simpel, erg gezond en dus erg het proberen waard als je het mij vraagt. Deze pizzaatjes en/of toastjes - het is maar net hoe je het wilt noemen - bezorgen je gegarandeerd een feestelijke (doordeweekse) avondmaaltijd en ook als bbq- of borrelhapje zijn ze een echte aanrader.

Eigenlijk zijn alle groente die ronde vormen hebben en/of waar je stevige plakken van kunt snijden geschikt hiervoor, want dat is namelijk zo ongeveer het enige wat je hoeft te doen! Ik eet het zelf zeker eens per week en gebruik hiervoor het liefst de volgende groente;

  • Aubergine en courgette; zowel horizontaal (in plakken) en verticaal (in rondjes) gesneden.
  • Knolselderij en koolraap; geschild en in ronde plakken gesneden.
  • Pompoen; zowel gewone pompoenen (plakken van de onder-, boven-, en zijkanten of dwars doormidden voor donuts/ringen) als flespompoenen (horizontaal en verticaal gesneden)
  • Portobello’s (snijden niet eens nodig)
  • Pastinaak; geschild en in zowel horizontale plakken als verticale rondjes gesneden. 


Om de pizzabodempjes of toastjes te maken doe je het volgende; je pakt de gekozen groente, snijdt er rondjes of plakken van (dikte naar eigen wens, hoe dunner hoe meer crunch), kruidt en oliet ze even naar smaak in, en roostert ze tot slot in de oven of bakt ze in een pan of op de bbq. Het is zelfs mogelijk om dit te doen in een broodrooster of tosti-ijzer/grill. Persoonlijk kies ik eigenlijk altijd voor de oven, met name omdat ik er dan geen omkijken naar heb, veel tegelijk kan roosteren en ondertussen aan de slag kan met de saus en/of toppings; het leukste, creatiefste en lekkerste gedeelte!

Want een pizza is natuurlijk pas echt smullen als er ook van alles op de bodem ligt, net zoals een toastje pas lekker wordt met rijkelijk beleg erop. Dus tijd voor een lijstje toffe toppings!

  • Je eigen good old tomatensaus met (vegan) kaas on top. Gewoon de rode saus die je al honderd keer gemaakt hebt voor gewone pizza’s en pasta’s. Of kant-en-klaar uit een potje, ook helemaal prima. En natuurlijk lekker versieren/beleggen met wat je ook graag op een gewone pizza eet. 
  • Erwtsaus/purree. Eén van mijn favorieten deze groene goodness. Doperwten even kort stomen samen met wat teentjes knoflook en dan pureren met een beetje (plantaardige) room, crème fraîche, (geiten)kaas en kruiden/specerijen naar smaak. Yum!
  • Pompoensaus/purree. Pompoen blijft mijn kampioen dus ook als saus of op pizzaatjes of toastjes. Wederom eerst even zacht stomen (eventueel met knoflook) en vervolgens ook pureren met een beetje (plantaardige) room, crème fraîche, (geiten)kaas, kruiden/specerijen. Probeer ook zeker eens kaneel als je van pumpkinspice houdt. En tegenwoordig is pompoensaus ook kant en klaar verkrijgbaar zag ik. 
  • Pastinaaksaus/purree. Same story als hierboven, met name in de herfst en winter is dit een toppertje. 
  • Overige-groente-sauzen. Naast mijn vier meeste gegeten sauzen hierboven kun je natuurlijk van nog veel meer groente een saus of purree maken, het is maar net wat je lekker vindt en waar je zin in hebt, bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, zoete aardappel, geroosterde paprika, enz. Daarnaast zijn er ook tientallen variaties aan sauzen in potjes te koop mocht je minder tijd (of zin) hebben.
  • Hummus en spreads. In de supermarkten en speciaalzaakjes zijn er vandaag de dag enorm veel lekkere (groente)spreads en hummusvarianten verkrijgbaar. En al blijft zelf maken natuurlijk het allerlekkerste (zeker bij hummus), is een kijkje nemen in dit schap zeker de moeite waard, is het niet voor deze groentetoastjes dan wel voor op je gewone toastjes, boterham, cracker, stokbrood, als dip of voor in een salade. Ik ben zelf onder andere erg fan van esfenaj, rode biethummus, muhammara, baba ganoush, yazzara, pesto, tapenade, plantaardige filet americain, cashewspread, avocadospread, haverspread, enzovoort enzovoort. Durf zeker ook eens zoiets mee te nemen in plaats van je vertrouwde eiersalade en kruidenkaas. 
  • Woktopping. Wat ik vaak bovenop deze pizzaatjes/toastjes doe (reeds besmeerd met een bovenstaande saus of spread) is een klein wokje. Bijvoorbeeld met oesterzwammen, shii-takes, puntpaprika, sjalot, kikkererwten, courgetti, kipstuckjes, tempeh, scrumbled tofu, gehackt(balletjes), worstschijfjes of andere vleesvervangers. Het is maar net wat er in mijn koelkast ligt, waar ik zin in heb en in wat voor creatieve bui ik ben, maar het eten op toastjes of pizzaatjes maakt het sowieso extra leuk en lekker.
  • (Plantaardige) geraspte kaas hoort ook zeker in dit lijstje thuis, want vooral een pizza is natuurlijk pas compleet met een flinke laag geraspte kaas on top. En ja, dit kan ook prima plantaardig. 
  • Versiersels. Bovenop de saus, spread (of wok) versier ik de boel ook nog graag met wat extraatjes, dat zie je in de foodfotogalerij hieronder vast wel terug. Dit is extra feestelijk voor het oog maar ook zeker voor de smaak en (eet)beleving. Denk bijvoorbeeld aan ui- en paprikaringen, olijven, snoeptomaatjes, aspergetips, bosui, geroosterde pijnboompitjes/cashews/kikkererwten, champignons en verse kruiden. Maak er zo een foodfeestje van en hang je eigen lekkerste slingers op.


De keuze en variatiemogelijkheden zijn dus weer eens reuze; voor ieders smaak veel wils. Dat is ook waarom ik dit soort pizzaatjes en toastjes bijna elke week wel eet, het is elke keer toch weer anders (van een tikkeltje anders tot compleet anders) door alle creatieve mogelijkheden en bijna oneindige combinaties die er mogelijk zijn. Love it, lekker it!

Het is daarnaast erg gezellig en leuk (ook zeker met kinderen) om het ‘opbouwen’ en beleggen van je pizzaatjes en toastjes samen aan de eettafel, tijdens het bbq-en of het borrelen te doen, ze hoeven daarna namelijk niet per se nog terug in de oven of op de grill. Het nieuwe gourmetten? Soms is het wel extra lekker om ze even terug de oven in te doen (of op de grill / in de pan), zeker voor de eventuele ‘kaas’ on top, plus dat het allemaal samen nog even goed kan doorwarmen. 



Al met al draait het allemaal om mix-en-matchen naar je eigen wensen en smaak, dus doe vooral je eigen ding. En durf! Dat is ook hetgeen wat aan het einde van deze blogpost bovenal mijn nummer één advies en tip is; probeer en experimenteer er gewoon eens lekker op los. Binnen of wellicht buiten je veilige kook- en smaakzone, heel erg fout kan het niet gaan als je weet wat je lekker vindt. En gaat het wel fout; so what? Ik hoop je met deze zesde GroenteGelukjesGrabbelton hierbij in ieder geval een inspirerend duwtje in de rug te hebben mogen geven. Laat het me dan ook zeker weten als het zo is, als je iets gaat proberen, maar ook als je vragen of hulp nodig hebt, vind ik echt mega leuk. 


Smakelijk eten alvast, heb leuke foodfeestjes de komende tijd en geniet van al het lekkers dat de natuur ons geeft!


Liefs Laura 



*Omdat een beeld nou eenmaal veel meer zegt en inspireert dan duizend woorden, sluit ik ook deze GroenteGelukjesGrabbelton weer af met een foodfotogalerij waarin je diverse van bovengenoemde mix-en-match-opties terugziet. En ben je benieuwd naar andere creaties die zeker weten nog gaan volgen, volg me dan vooral op Instagram @l.i.e.f.s.l.a.u.r.a, daar post ik in mijn story’s regelmatig foto’s van mijn avondeten.

























































































Reacties

Populaire posts van deze blog

Welkom op mijn blog!

Wat ontzettend leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog, van harte welkom! Mijn naam is Laura, 35 jaar en ik ben woonachtig in het mooie Brabant. Het meest gelukkig word ik van wandelen in de natuur, tijd doorbrengen met dierbaren, lezen, plantaardig kokkerellen en creatief bezig zijn op allerlei andere vlakken, waaronder schrijven. Al zolang als ik me kan herinneren vind ik het heerlijk om te schrijven. Als kind schreef heb ik honderden fantasieverhalen, had ik diverse penvriendinnen door heel Nederland en schreef ook vaak lange brieven naar vriendinnetjes of familie, heb ik altijd een ‘dagboek’ gehad (nog steeds) en schrijfopdrachten op school waren mijn ultieme favoriet.  Sinds mijn chronisch ziekzijn (2015) heb ik mijn passie voor het schrijven meer dan ooit weer herontdekt, op allerlei manieren. Ongeveer vier jaar geleden (2017) ben ik begonnen met het openbaar schrijven van mijn hersenspinsels op Instagram. Vooral voor mezelf, als een soort verwerking en uitlaatklepje. Maar

Dag Eikenboom!

Juni 2019 Nou, dat was het dan. Mijn reis bij de Eikenboom in Zeist zit er helemaal op. Een jaar geleden begon dit ‘grote avontuur’ en liep er een heel andere Laura naar binnen dan die er vandaag voor de laatste keer naar buiten liep. Wat een one of a kind jaar was dit! Een pittig jaar waarin ik niet te beschrijven veel heb meegemaakt. Eén van de belangrijkste dingen hiervan is dat ik weer een heel stuk meer vertrouwen in mijn lichaam heb gekregen. Dat was ik namelijk totaal kwijt na al die jaren met steeds meer klachten, pijn, uitval en bijbehorende onderzoeken en behandelingen. Dat vertrouwen reikt ook zeker verder dan alleen mijn lichaam, want ook in de toekomst en in mezelf heb ik een stukje meer vertrouwen gekregen. En dat voelt fijn. Ik heb mijn beperkingen, klachten en grenzen beter leren kennen en accepteren, al blíj́ft dat laatste heel moeilijk en frustrerend. Nee, ik ben er nog lang niet, maar ik ben wel weer onderweg, en dat was een jaar geleden heel anders. De bijzondere ti

Verhuisblog 2; Het ontwerp

Het definitieve ontwerp voor mijn nieuwe huisje is af en het is zo ontzettend gaaf geworden, ik kan mijn geluk niet op, wat een droom! Na een aantal puzzel- en aanpassingsrondes met de architect kreeg ik twee weken terug de uiteindelijke tekeningen te zien en weet ik nu dus ‘precies’ hoe ik over een jaar kom te wonen, want zoals je in de eerste blogpost van deze rubriek kon lezen, kan ik eindelijk terugverhuizen naar Oirschot, naar een mantelzorgwoning op het (nieuwe) erf van mijn ouders. Mocht je deze blogpost gemist hebben en meer willen weten over het hoe en wat, scroll dan vooral even terug op de homepage. Vandaag neem ik jullie al schrijvend mee door de plattegronden, bouwtekeningen plus twee prachtige 3D-sfeerimpressies, en vertel ik alles over mijn keuzes en gedachten daarbij. Lees je mee? Mijn huisje is onderdeel van een groot bijgebouw met daarin nog drie andere functies, namelijk een carport voor de auto’s van mijn ouders, een tweede wat kleinere mantelzorgwoning voor mijn om