Het is weer de hoogste tijd voor een lekkere graai uit mijn GroenteGelukjesGrabbelton, de plantaardige creabea ideeënbus in mijn hoofd die nog steeds boordevol overheerlijke verrassende groentegelukjes zit. Ook deze keer hoop ik je weer te inspireren, motiveren, enthousiasmeren (of een zaadje te planten) om eens wat vaker plantaardig te kokkerellen, en je te laten zien dat deze geweldige gelukzalige groentewereld zoooveel groter, rijker, leuker èn lekkerder is dan je denkt.
Een groente die minstens in de top 5 thuishoort qua veelzijdigheid en mede daardoor nooit verveelt, is de amazing AUBERGINE, het paarse goud. Ik maak er bijvoorbeeld graag wraps, saus, rolletjes, toastjes, chips, friet, dip/spread, blokjes, poffers, taartjes, spiesjes, schaaltjes/bakjes, torentjes en pizzaatjes van, heerlijk! Deze reeks paarse pareltjes worden wellicht in de toekomst ook nog eens in de spotlights gegrabbeld hier, maar deze keer is het de beurt aan;
Auberginebroodjes en -sandwiches!
En nee, dat bedoel ik niet je boterham, broodje of sandwich beleggen met aubergine (ook een aanrader trouwens), maar de aubergine er zelf tot omtoveren. Dit klinkt je in eerste instantie misschien nogal ingewikkeld in de oren, maar ook dit groentegelukje is wederom echt heel gemakkelijk te maken. Het draait eigenlijk puur en alleen om de manier van snijden.
Om auberginebroodjes te maken snijd je de aubergine namelijk gewoon in de lengte doormidden, zoals je dat ook met een gewoon broodje/puntje doet voordat je deze gaat beleggen. Je kan kiezen voor een diepe inkeping (a la hotdog) of de aubergine echt helemaal doorsnijden tot twee losse helften. Bij wat dikkere/rondere aubergines, snijd ik er in dat geval meestal nog een extra plak af zodat het daarna gemakkelijker en handzamer opeten is. Al is juist een (drie)dubbele sandwich maken van meerdere lagen ook zeker eens het proberen waard.
Snijd daarna in beide auberginehelften horizontaal en verticaal wat lijnen, een soort raster, zodat het vocht er zometeen goed uit kan èn de smaken van je kruiden en specerijen er juist goed in kunnen. De aubergine is namelijk echt een smaakslurper, van zichzelf heeft ze zeer weinig smaak, maar in het opnemen ervan is ze juist kampioen. Strooi naast peper en zout dus ook zeker andere kruiden of specerijen over de aubergines voordat ze de oven in gaan. Ik gebruik hiervoor zelf vaak gerookt paprikapoeder, laos, tijm/rozemarijn/marjolein of stop stukjes knoflook en gember tussen het gesneden raster. Maar kruid het vooral zoals je zelf lekker vindt en waar je op dat moment zin in hebt. Eventueel kun je dit doen samen met wat olie, maar dit is niet noodzakelijk.
Leg dan de twee helften op een bakplaat met bakpapier. Wanneer je gekozen hebt om de aubergine niet helemaal doormidden te snijden maar een inkeping te maken, leg je het op de ‘zij’ op de bakplaat en zorg je dat de inkeping een beetje openstaat. Plaats de bakplaat in het midden van je oven, voorverwarmd tot ongeveer 180/200 graden, voor gemiddeld meestal voor zo’n 30 minuten. Dit is erg afhankelijk van je oven en de grootte van de aubergines, een beetje in de gaten houden dus, en vergeet de aubergines ook niet af en toe om te draaien.
Wanneer de aubergines gaar geroosterd zijn, het vocht er goed uit is en ze lekker bruin zijn aan de binnenzijde van de twee losse helften, kunnen ze uit de oven gehaald worden. En dan is het tijd voor het leukste en creatiefste gedeelte; het beleggen. Voor mij in ieder geval altijd echt een feestje om te doen. Je kunt hier echt oneindig veel kanten mee uit, zowel voor lunch als avondeten, van super simpel tot tiendubbel belegd, van gezond tot junkfood.
Wellicht een goede gemakkelijke instapper is om de auberginebroodjes te beleggen met bijvoorbeeld je vertrouwde pasta/spaghetti bolognese of risotto. Maar ook een broodje hamburger, hotdog, gezond, pulled pork/chicken, shoarma, avocado, kroket, frikadel-speciaal, vissticks en noem maar op, gaat allemaal super goed. Ja, ook plantaardig! Ik beleg de auberginebroodjes zelf ook graag met restjes en leftovers, een handige, leuke èn lekkere manier om alles op te maken wat nog op moet. Mijn terugkerende belegtoppers van de laatste tijd zijn erwt- avocado- of pompoenspread, pastinaakrijst, courgetti, geroosterde oesterzwammen en kikkererwten, tomatensaus, uienchips of gewoon een kruidig wokje met van alles en nog wat.
Tot slot vind ik het ook helemaal geweldig om met toppings en versiersels los te gaan en mijn eetfeestje zo echt compleet te maken, zowel voor de extra structuur- en smaakbeleving als voor de extra lust voor het oog. Ik ben dan helemaal in mijn element hihi. Een aantal ideetjes voor deze toppings en versiersels vind je in de foodfotogalerij hieronder.
Mocht je deze auberginebroodjes of -sandwiches te groot vinden, het je niet aanspreken of wat dan ook, zijn de mini sandwiches misschien wel wat voor je. Hetzelfde principe, alleen snijd je de aubergine dan juist verticaal in plakken zodat je ronde kleine ‘boterhammetjes’ krijgt. Het daarna gaar roosteren in de oven gaat dan wat sneller, dus let op. Alleen qua beleg is het soms wat extra aanpassen omdat niet alle opties van hierboven er praktisch gezien even geschikt voor zijn, maar bijvoorbeeld het spread/saus-, pasta- en rijstachtige beleg gaat juist heel erg goed.
Ik denk dat ik zo wel weer genoeg heb lopen stuiteren en pronken met mijn liefde voor groente en in dit geval voor de aubergine, maar schroom vooral niet om me om meer uitleg of tips te vragen, ik doe (bijna) niets liever. Maar maak er verder vooral je eigen auberginebroodjes - en sandwiches, je eigen creaties, je eigen groentegelukjes en je eigen eetfeestjes van, want dat is uiteindelijk toch altijd het allerallerlekkerste.
Kook ze, creabrea ze, probeer en experimenteer ze, proef ze, smakelijkeet ze en vooral; geniet ze!
Tot de volgende GroenteGelukjesGrabbelton.
Liefs Laura
*Tot slot hieronder weer mijn ‘befaamde’ foodfotogalerij waarin diverse van mijn auberginebroodjes en -sandwiches te zien zijn, een (voor)beeld inspireert nou eenmaal meestal meer dan duizend woorden, bij mij in ieder geval wel. Uiteraard vind je niet àlle mogelijke variaties hier terug, maar ik hoop wel voldoende om watertandend mijn blog te verlaten. :)
Ja ja, tevens de wel-bekende turkse groente gerecht. Ik gebruik het heel vaak, een tikkie wat ongezonder, máár erg lekker. Eerst frituren wij het , vervolgens snijd je het horizontaal open en vul je het met gehakt en groenten, met wat tomatensaus er over heen en hup de oven in 😅
BeantwoordenVerwijderenBoordevolle creaties heb je Lau!
Wat zo bijzonder is, heb ik dit van dichtbij mogen beleven en toen al zag ik hoe gelukkig je van kokkerellen werd.
Klinkt heerlijk! En dan lekker kruidig denk ik. Ohhh, wat was het eten wat jij en jouw familie maakten ook altijd zooo lekker toen, proef het nog steeds. Mooie herinneringen!<3
VerwijderenKlinkt heerlijk! En dan lekker kruidig denk ik. Ohhh, wat was het eten wat jij en jouw familie maakten ook altijd zooo lekker toen, proef het nog steeds. Mooie herinneringen!<3
VerwijderenKlinkt heerlijk! En dan lekker kruidig denk ik. Ohhh, wat was het eten wat jij en jouw familie maakten ook altijd zooo lekker toen, proef het nog steeds. Mooie herinneringen!<3
Verwijderen