Hoe kan het ook anders dan dat de door mij oh zo geliefde pompoen als eerste aan de beurt is voor deze nieuwe rubriek. Pompoenen, in alle kleuren, maten, vormen en rassen zijn namelijk mijn ultieme kampioenen. Onder andere doordat je er qua bereiding zo ontzettend veel kanten mee op kunt en de zoetige smaak me nooit verveelt. Zeker midden in het pompoenseizoen als ze vers van het land komen is de smaak echt fantastisch en geniet ik op en top, lang leve de jaarlijkse pop-up pompoenerie bij mij om de hoek! Mijn lievelingsras, als ik er echt eentje móet kiezen, is de groenblauwige Crown Prince pompoen (op het witte paard dus), maar het àllerliefste eet ik ze omstebeurt allemaal. Hmmm! Ik kan dan ook niet wachten tot het eindelijk weer herfst is...
De pompoen zal hier in de GroenteGelukjesGrabbelton dan ook zeer zeker vaker terug gaan komen in allerlei diverse overheerlijke en creatieve variaties. Maar ik dacht, laat ik als start vooral gemakkelijk, niet te ‘gek’ en dus lekker laagdrempelig beginnen. Zo hoop ik dat het voor iedereen haalbaar is om dit een keertje te proberen, keukenprins(es) of niet.
Grabbeldegrabbel... Het eerste gelukje uit mijn groentegrabbelton en in de -spotlights is;
*Pompoenschaaltjes en -bordjes*
Wanneer je een pompoen doormidden snijdt en de pitten en het vruchtvlees verwijdert, heb je ‘tadaa’ meteen al twee schaaltjes voor je liggen. Wanneer je er daarna bij beide helften nog wat meer afsnijdt en maar een klein randje overlaat, krijg je een soort (diepe) borden. Ook één grotere schaal is zo gepiept wanneer je de pompoen juist op driekwart doorsnijdt. Het is maar net waar je zin in hebt of wat je het lekkerste, meest passende of gemakkelijkste vindt. De pompoensoort of de afmeting maakt daarbij niets uit, juist ook daarin afwisselen geeft het elke keer weer een andere draai en beleving, zie mijn foto’s.
Strooi er vervolgens wat zout, peper en eventueel andere kruiden of specerijen overheen. Kaneel, kurkuma, rozemarijn of een currykruidenmix zijn daarbij onder andere aanraders, heerlijke smaakcombinaties met pompoen vind ik dat persoonlijk.
Doe dan een beetje olie op je handen en smeer de pompoenhelften in, met veel liefde natuurlijk. Rooster ze vervolgens in het midden van de oven op zo’n 200 graden. Hoe lang dit nodig heeft is heel erg afhankelijk van je oven in combinatie met de grootte en kwaliteit van de pompoen, maar denk al snel aan zo’n 40 minuten, gewoon af en toe even kijken en voelen.
Ondertussen kun je mooi aan de slag met wat je ín de pompoenschaaltjes of -borden gaat serveren. De keuze is hierbij is echt mega reuze! In principe kan er, net als in je porseleinen borden en schalen, gewoonweg echt (bijna) alles wel in. Denk als eerste bijvoorbeeld heel simpel eens aan je eigen vertrouwde curry, wokgerecht, rijstschotel, quichevulling of romige pasta die je al jaren maakt. Give it a try, does gek! Ook is het trouwens ideaal om de eventuele leftovers en restjes hiervan erin te doen, winwin.
Zelf probeer ik het liefste elke keer (net) weer wat anders, want lekker creatief experimenteren, proberen en leren op het gebied van smaak(combi’s), textuur, vorm, soort, bereidingswijze, enzovoort, is juist waar ik zo van geniet qua koken en wat ik zo geweldig vind aan groente. Mijn GroenteGelukjesGrabbelton met ideeën is mede hierdoor ondertussen dan ook behoorlijk groot en sowieso altijd groeiende, love it.
Hieronder vind je een aantal van deze grabbels die ik super lekker vind in pompoenschaaltjes of -bordjes, die daarbij redelijk gemakkelijk en ‘instapklaar’ zijn om te bereiden, en waarbij er nog genoeg mogelijkheid is voor je eigen draai. Ik hoop dat er hier, of in de fotogalerij onderaan dit bericht, iets tussenstaat wat je inspireert en enthousiasmeert om aan de slag te gaan.
- Champignonragout
- Wokje met gemarineerde tempeh
- Gestoomde knoflook-erwt-room-purree met bijvoorbeeld geroosterde paprika en ui als versiertoppings
- Scrumbled tofu
- Curry Madras of Ras el Hanout met shii-takes, oesterzwammen en eekhoorntjesbrood
- Vega filet american (met uitjes) / hummus / esfenaj
- Romig (kwark)pannetje
- Geroosterde kikkererwten, noten, kleine spruitjes (of spruitjeschips) en bloemkoolcrumble
- Courgetti- of bloemkoolwokje
- Pastinaakpurree met plantaardige crème fraiche / room, cashewnoten en edelgistvlokken erdoor. Mocht jij wel zuivel eten, dan kun je ook zachte geitenkaas gebruiken, zo heb ik het heel wat jaar geleden oorspronkelijk bedacht. Ik zag dat mijn recept daarvan nog steeds op de website van de Hippe Vegetariër staat, destijds ingezonden; https://www.dehippevegetarier.nl/vegetarische-recepten/gevulde-pompoen-pastinaak-geitenkaaspuree/
- Pastinaakrijst of -chips
- Frittata
- Gadogado
- Apserge(linten)wokje
- Enzovoort...
Uiteraard zijn dit allemaal vega(n) opties maar natuurlijk hoeft dat niet, alles wat er staat is dus zeer gemakkelijk aan te passen door kleine vervangingen of aanpassingen die wellicht meer bij je smaak van dit moment passen. Durf ook zeker iets gewoon eens (uit) te proberen en te experimenteren. Variëren kun je leren, gewoon doen!
Wel wil ik je met liefde aanmoedigen om daarbij ook juist een plantaardige(re) optie vaker een kans te geven, er gaat echt een wonderlijke ‘wauw’wereld voor je open, dat beloof ik je.
Terug naar de oven, want daar zijn ondertussen de pompoenen gaar en lekker krokant geroosterd en is het tijd voor de laatste simpele stap; doe je bereide vulling in de pompoen, that’s it, aan tafel!
Al is het bij sommige vullingen extra lekker als je het geheel nog eventjes een terug in de oven zet, dan blenden alle smaken en geuren nog wat beter. En wil je wat extra crunch- of smeltsensaties? Zet dan je de oven tot slot nog eventjes op de grillstand, yummy!
Schroom niet om me een vraag te stellen als je meer wil weten, iets niet snapt of toch een preciezere uitleg nodig hebt, wat dan ook. Ik help heb je héél graag om alle groente en in dit geval de pompoen, te (her)ontdekken en net zo’n grote fan te worden als ik.
Veel plezier in pompoenparadijs en alvast smakelijk eten, geniet ervan!
Liefs Laura
*Hier volgt nog een kleine greep (ja echt waar, een kleine) uit mijn pompoenschaaltjes en -bordjesfoto's. Vaak werkt plaatjes kijken nou eenmaal het beste om inspiratie (en honger) te krijgen, bij mij in ieder geval wel. Helaas staan (nog) niet alle voorbeelden die ik hier genoemd heb ook op de foto, zo onweerstaanbaar zag het er waarschijnlijk uit, maar alsnog foto’voer’ genoeg denk ik zo.
Reacties
Een reactie posten