Doorgaan naar hoofdcontent

GroenteGelukjesGrabbelton #1 - Pompoenschaaltjes en -bordjes

Hoe kan het ook anders dan dat de door mij oh zo geliefde pompoen als eerste aan de beurt is voor deze nieuwe rubriek. Pompoenen, in alle kleuren, maten, vormen en rassen zijn namelijk mijn ultieme kampioenen. Onder andere doordat je er qua bereiding zo ontzettend veel kanten mee op kunt en de zoetige smaak me nooit verveelt. Zeker midden in het pompoenseizoen als ze vers van het land komen is de smaak echt fantastisch en geniet ik op en top, lang leve de jaarlijkse pop-up pompoenerie bij mij om de hoek! Mijn lievelingsras, als ik er echt eentje móet kiezen, is de groenblauwige Crown Prince pompoen (op het witte paard dus), maar het àllerliefste eet ik ze omstebeurt allemaal. Hmmm! Ik kan dan ook niet wachten tot het eindelijk weer herfst is... 


De pompoen zal hier in de GroenteGelukjesGrabbelton dan ook zeer zeker vaker terug gaan komen in allerlei diverse overheerlijke en creatieve variaties. Maar ik dacht, laat ik als start vooral gemakkelijk, niet te ‘gek’ en dus lekker laagdrempelig beginnen. Zo hoop ik dat het voor iedereen haalbaar is om dit een keertje te proberen, keukenprins(es) of niet. 



Grabbeldegrabbel... Het eerste gelukje uit mijn groentegrabbelton en in de -spotlights is; 


*Pompoenschaaltjes en -bordjes*


Wanneer je een pompoen doormidden snijdt en de pitten en het vruchtvlees verwijdert, heb je ‘tadaa’ meteen al twee schaaltjes voor je liggen. Wanneer je er daarna bij beide helften nog wat meer afsnijdt en maar een klein randje overlaat, krijg je een soort (diepe) borden. Ook één grotere schaal is zo gepiept wanneer je de pompoen juist op driekwart doorsnijdt. Het is maar net waar je zin in hebt of wat je het lekkerste, meest passende of gemakkelijkste vindt. De pompoensoort of de afmeting maakt daarbij niets uit, juist ook daarin afwisselen geeft het elke keer weer een andere draai en beleving, zie mijn foto’s. 


Strooi er vervolgens wat zout, peper en eventueel andere kruiden of specerijen overheen. Kaneel, kurkuma, rozemarijn of een currykruidenmix zijn daarbij onder andere aanraders, heerlijke smaakcombinaties met pompoen vind ik dat persoonlijk. 


Doe dan een beetje olie op je handen en smeer de pompoenhelften in, met veel liefde natuurlijk. Rooster ze vervolgens in het midden van de oven op zo’n 200 graden. Hoe lang dit nodig heeft is heel erg afhankelijk van je oven in combinatie met de grootte en kwaliteit van de pompoen, maar denk al snel aan zo’n 40 minuten, gewoon af en toe even kijken en voelen. 


Ondertussen kun je mooi aan de slag met wat je ín de pompoenschaaltjes of -borden gaat serveren. De keuze is hierbij is echt mega reuze! In principe kan er, net als in je porseleinen borden en schalen, gewoonweg echt (bijna) alles wel in. Denk als eerste bijvoorbeeld heel simpel eens aan je eigen vertrouwde curry, wokgerecht, rijstschotel, quichevulling of romige pasta die je al jaren maakt. Give it a try, does gek! Ook is het trouwens ideaal om de eventuele leftovers en restjes hiervan erin te doen, winwin. 

 


Zelf probeer ik het liefste elke keer (net) weer wat anders, want lekker creatief experimenteren, proberen en leren op het gebied van smaak(combi’s), textuur, vorm, soort, bereidingswijze, enzovoort, is juist waar ik zo van geniet qua koken en wat ik zo geweldig vind aan groente. Mijn GroenteGelukjesGrabbelton met ideeën is mede hierdoor ondertussen dan ook behoorlijk groot en sowieso altijd groeiende, love it. 

Hieronder vind je een aantal van deze grabbels die ik super lekker vind in pompoenschaaltjes of -bordjes, die daarbij redelijk gemakkelijk en ‘instapklaar’ zijn om te bereiden, en waarbij er nog genoeg mogelijkheid is voor je eigen draai. Ik hoop dat er hier, of in de fotogalerij onderaan dit bericht, iets tussenstaat wat je inspireert en enthousiasmeert om aan de slag te gaan.

  • Champignonragout
  • Wokje met gemarineerde tempeh
  • Gestoomde knoflook-erwt-room-purree met bijvoorbeeld geroosterde paprika en ui als versiertoppings
  • Scrumbled tofu 
  • Curry Madras of Ras el Hanout met shii-takes, oesterzwammen en eekhoorntjesbrood
  • Vega filet american (met uitjes) / hummus / esfenaj 
  • Romig (kwark)pannetje 
  • Geroosterde kikkererwten, noten, kleine spruitjes (of spruitjeschips) en  bloemkoolcrumble 
  • Courgetti- of bloemkoolwokje
  • Pastinaakpurree met plantaardige crème fraiche / room, cashewnoten en edelgistvlokken erdoor. Mocht jij wel zuivel eten, dan kun je ook zachte geitenkaas gebruiken, zo heb ik het heel wat jaar geleden oorspronkelijk bedacht. Ik zag dat mijn recept daarvan nog steeds op de website van de Hippe Vegetariër staat, destijds ingezonden; https://www.dehippevegetarier.nl/vegetarische-recepten/gevulde-pompoen-pastinaak-geitenkaaspuree/
  • Pastinaakrijst of -chips 
  • Frittata 
  • Gadogado
  • Apserge(linten)wokje
  • Enzovoort...


Uiteraard zijn dit allemaal vega(n) opties maar natuurlijk hoeft dat niet, alles wat er staat is dus zeer gemakkelijk aan te passen door kleine vervangingen of aanpassingen die wellicht meer bij je smaak van dit moment passen. Durf ook zeker iets gewoon eens (uit) te proberen en te experimenteren. Variëren kun je leren, gewoon doen! 

Wel wil ik je met liefde aanmoedigen om daarbij ook juist een plantaardige(re) optie vaker een kans te geven, er gaat echt een wonderlijke ‘wauw’wereld voor je open, dat beloof ik je. 


Terug naar de oven, want daar zijn ondertussen de pompoenen gaar en lekker krokant geroosterd en is het tijd voor de laatste simpele stap; doe je bereide vulling in de pompoen, that’s it, aan tafel! 

Al is het bij sommige vullingen extra lekker als je het geheel nog eventjes een terug in de oven zet, dan blenden alle smaken en geuren nog wat beter. En wil je wat extra crunch- of smeltsensaties? Zet dan je de oven tot slot nog eventjes op de grillstand, yummy!


Schroom niet om me een vraag te stellen als je meer wil weten, iets niet snapt of toch een preciezere uitleg nodig hebt, wat dan ook. Ik help heb je héél graag om alle groente en in dit geval de pompoen, te (her)ontdekken en net zo’n grote fan te worden als ik. 


Veel plezier in pompoenparadijs en alvast smakelijk eten, geniet ervan! 


Liefs Laura 


*Hier volgt nog een kleine greep (ja echt waar, een kleine) uit mijn pompoenschaaltjes en -bordjesfoto's. Vaak werkt plaatjes kijken nou eenmaal het beste om inspiratie (en honger) te krijgen, bij mij in ieder geval wel. Helaas staan (nog) niet alle voorbeelden die ik hier genoemd heb ook op de foto, zo onweerstaanbaar zag het er waarschijnlijk uit, maar  alsnog foto’voer’ genoeg denk ik zo. 












































                                                  






Reacties

Populaire posts van deze blog

Welkom op mijn blog!

Wat ontzettend leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog, van harte welkom! Mijn naam is Laura, 35 jaar en ik ben woonachtig in het mooie Brabant. Het meest gelukkig word ik van wandelen in de natuur, tijd doorbrengen met dierbaren, lezen, plantaardig kokkerellen en creatief bezig zijn op allerlei andere vlakken, waaronder schrijven. Al zolang als ik me kan herinneren vind ik het heerlijk om te schrijven. Als kind schreef heb ik honderden fantasieverhalen, had ik diverse penvriendinnen door heel Nederland en schreef ook vaak lange brieven naar vriendinnetjes of familie, heb ik altijd een ‘dagboek’ gehad (nog steeds) en schrijfopdrachten op school waren mijn ultieme favoriet.  Sinds mijn chronisch ziekzijn (2015) heb ik mijn passie voor het schrijven meer dan ooit weer herontdekt, op allerlei manieren. Ongeveer vier jaar geleden (2017) ben ik begonnen met het openbaar schrijven van mijn hersenspinsels op Instagram. Vooral voor mezelf, als een soort verwerking en uitlaatklepje. Maar

Dag Eikenboom!

Juni 2019 Nou, dat was het dan. Mijn reis bij de Eikenboom in Zeist zit er helemaal op. Een jaar geleden begon dit ‘grote avontuur’ en liep er een heel andere Laura naar binnen dan die er vandaag voor de laatste keer naar buiten liep. Wat een one of a kind jaar was dit! Een pittig jaar waarin ik niet te beschrijven veel heb meegemaakt. Eén van de belangrijkste dingen hiervan is dat ik weer een heel stuk meer vertrouwen in mijn lichaam heb gekregen. Dat was ik namelijk totaal kwijt na al die jaren met steeds meer klachten, pijn, uitval en bijbehorende onderzoeken en behandelingen. Dat vertrouwen reikt ook zeker verder dan alleen mijn lichaam, want ook in de toekomst en in mezelf heb ik een stukje meer vertrouwen gekregen. En dat voelt fijn. Ik heb mijn beperkingen, klachten en grenzen beter leren kennen en accepteren, al blíj́ft dat laatste heel moeilijk en frustrerend. Nee, ik ben er nog lang niet, maar ik ben wel weer onderweg, en dat was een jaar geleden heel anders. De bijzondere ti

Verhuisblog 2; Het ontwerp

Het definitieve ontwerp voor mijn nieuwe huisje is af en het is zo ontzettend gaaf geworden, ik kan mijn geluk niet op, wat een droom! Na een aantal puzzel- en aanpassingsrondes met de architect kreeg ik twee weken terug de uiteindelijke tekeningen te zien en weet ik nu dus ‘precies’ hoe ik over een jaar kom te wonen, want zoals je in de eerste blogpost van deze rubriek kon lezen, kan ik eindelijk terugverhuizen naar Oirschot, naar een mantelzorgwoning op het (nieuwe) erf van mijn ouders. Mocht je deze blogpost gemist hebben en meer willen weten over het hoe en wat, scroll dan vooral even terug op de homepage. Vandaag neem ik jullie al schrijvend mee door de plattegronden, bouwtekeningen plus twee prachtige 3D-sfeerimpressies, en vertel ik alles over mijn keuzes en gedachten daarbij. Lees je mee? Mijn huisje is onderdeel van een groot bijgebouw met daarin nog drie andere functies, namelijk een carport voor de auto’s van mijn ouders, een tweede wat kleinere mantelzorgwoning voor mijn om